Sindromul impostorului, cunoscut și sub numele de fenomenul impostorului, impostorism sau sindrom de fraudă, este un tipar psihologic în care un individ își pune constant la îndoială abilitățile și talentele sale, având o teamă persistentă de a fi expus ca „impostor”. Chiar dacă au dovezi externe ale competenței lor, cei care se confruntă cu acest fenomen rămân convinși că sunt impostori și nu merită succesul lor.
Până în prezent, sindromul impostorului a fost considerat frecvent în rândul femeilor cu realizări ridicate, dar studii recente arată că acest fenomen apare indiferent de sex. Bărbații vorbesc mai puțin deschis despre afecțiune. Sindromul impostorului apare și în contextul bolilor mintale și al tratamentului acestora.
Termenul de fenomenul impostorului a fost introdus într-un articol publicat în 1978, în care dr. Pauline R. Clance și dr. Suzanne A. Imes l-au definit ca pe o experiență individuală de auto-percepție a nesincerității intelectuale. Cercetătoarele au stabilit că femeile care au experimentat fenomenul impostorului au prezentat simptome legate de depresie, anxietate generalizată și încredere scăzută în sine.
În lucrarea sa din 1985, Clance a explicat că fenomenul impostorului se poate distinge prin șase dimensiuni: ciclul impostorului, nevoia de a fi special, caracteristicile superman/superwoman, frica de eșec, negarea capacităților și frica și vinovăția pentru succes. Pentru ca un individ să fie considerat că experimentează impostorismul, cel puțin două dintre aceste aspecte trebuie să fie prezente.
Aceste observații au relevanță în contextul competiției din mediul profesional și academic, subliniind importanța unei abordări mai atente a stresului și anxietății legate de performanță. Recognition interna a propriilor realizări este esențială în combaterea sindromului impostorului și în îmbunătățirea sănătății mentale.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “www.ziarpiatraneamt.ro”
Neamtxpres.ro este o platformă de indexare și motor de căutare pentru știri, colectând informații de la ziare locale din județul Neamț și surse naționale. Serviciul nostru este gratuit și se bazează pe acorduri de preluare de la publicații sau respectă termenii și condițiile impuse de acestea. Precizăm că conținutul știrilor, inclusiv informațiile și imaginile, aparțin exclusiv ziarelor și site-urilor de proveniență. Neamtxpres.ro nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul acestora. În cazul în care doriți oprirea știrilor dvs. de pe platforma noastră, vă rugăm să ne contactați la adresa medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii